Συστατικά
Συστατικά: Σαρδέλα φιλέτο παστό [σαρδέλα (Sardines pilchardus), ηλιέλαιο, αλάτι, ρυθμιστής οξύτητας: κιτρικό οξύ. Πιθανόν να περιέχει ίχνη από μαλάκια, σόγια, γάλα, σέλινο, θειώδη], ηλιέλαιο, αλάτι, πιπεράκι μακεδονικό, μπαχαρικά.
Περιοχή αλίευσης: FAO 27 ΒΑ Ατλαντικός & 37.3.1 Αιγαίο
Αλιεύτηκε με πελαγιακές τράτες με ζευγαρωτά σκάφη ή γρι-γρι
Συνδυασμοί - προτάσεις χρήσης
• Απολαύστε τη Σαρδέλα φιλέτο μαριναρισμένη σε ξίδι κρασιού ως ορεκτικό, σερβιρισμένη με μπόλικο λεμόνι και κριτσίνια.
• Προσθέστε την σε πίτσα, μαζί με φέτες ντομάτας, κρεμμύδια και ελιές, για μια μοναδική γεύση θάλασσας.
• Χρησιμοποιήστε την σε ριζότο θαλασσινών, προσθέτοντας πλούσια άρωμα και γεύση στο πιάτο.
• Συνοδέψτε την με φρέσκα ψητά λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, πιπεριές και μελιτζάνες, για ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα.
• Προσθέστε την σε σαλάτες με πατάτες, αγγουράκια, ντομάτες και φρέσκα βότανα, για μια πικάντικη και δροσερή απόλαυση. Συνταγή: Φιλετάκια σαρδέλας με σάλτσα από πετιμέζι & lime
Υλικά
• 250 γρ. σαρδέλες
• 1 κ.τ.γ.πάπρικα
• 1κ.τ.γ. κύμινο
• 1 κ.τ.γ. κάρυ
• 50 γρ.σουσάμι
• 50 γρ.μαυροσούσαμο
• 250 γρ. αλεύρι
• αλάτι
• πιπέρι
• 2 ασπράδια αβγού
• λάδι για το τηγάνισμα
(για τη σάλτσα)
• 100 γρ. πετιμέζι
• 4 φρέσκα σύκα
• 1 λεμόνι σε χυμό
• 2 limes
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σαρδέλες από τα λέπια και το κόκαλο και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά με το σουσάμι και το αλεύρι. Χτυπάμε σ’ ένα μπολ τα ασπράδια. Περνάμε τις σαρδέλες από το ασπράδι και μετά από το μείγμα με το αλεύρι και τηγανίζουμε στο καυτό λάδι. Για τη σάλτσα, καθαρίζουμε τα σύκα, τα πολτοποιούμε με ένα πιρούνι και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το χυμό λεμονιού και το πετιμέζι για να πάρει μια βράση. Κόβουμε τα lime σε πολύ λεπτές φέτες και σερβίρουμε.