Συστατικά
Συστατικά: Λάχανο, νερό, αλάτι, ξύδι λευκό, μέσα οξίνισης: οξικό οξύ, κιτρικό οξύ, γαλακτικό οξύ, στερεοποιητικός παράγοντας: Ε509, συντηρητικά: Ε202, Ε211, αντιοξειδωτικό: ασκορβικό οξύ.
Συνδυασμοί - προτάσεις χρήσης
• Χρησιμοποιήστε τα φύλλα λάχανου τουρσί ως βάση για να φτιάξετε γευστικές σαλάτες με λαχανικά.
• Κατασκευάστε ρολάκια λάχανου, τους γνωστούς σε όλους λαχανοντολμάδες, γεμίζοντάς τα με αγαπημένα σας υλικά, όπως κιμά, ρύζι, λαχανικά ή θαλασσινά.
• Χρησιμοποιήστε τα φύλλα λάχανου τουρσί για να τυλίξετε και να ψήσετε κομμάτια κρέατος ή ψαριού, δημιουργώντας ένα γευστικό "πακέτο".
• Προσθέστε τα σε σούπες για να προσδώσετε υγιεινή πλούσια γεύση και υφή.
• Μαγειρέψτε τα φύλλα λάχανου τουρσί για να ετοιμάστε τα παραδοσιακά Κοζανίτικα γιαπράκια.
• Χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε τη γέμιση για κρέπες ή πίτες, προσθέτοντας τα σε ένα μείγμα αυγών, τυριού και λαχανικών.
Συνταγή: Λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί
Υλικά
Για τους λαχανοντολμάδες
• 16-18 φύλλα λάχανου Pitenis
• ½ κιλό χοιρινός κιμάς
• 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι
• Ένα μικρό ματσάκι άνηθο
• Ένα μικρό ματσάκι μαϊντανός
• 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 καρότο τριμμένο
• ½ κούπα ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα αυγολέμονου
• 70 γρ. βούτυρο
• 2 κ.σ. αλεύρι
• 500ml ζωμός που έχει μείνει στην κατσαρόλα μετά το βράσιμο
• 1 λεμόνι στυμμένο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ Ξεπλένουμε καλά τα φύλλα του λάχανου. Τυλίγουμε τα λαχανόφυλλα με τη γέμιση. Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας με φύλλα από λάχανο και τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες σε στρώσεις. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο, προσθέτουμε λάδι και νερό (να σκεπάσει τους λαχανοντολμάδες) και βράζουμε για περίπου 45’ σε μέτρια φωτιά. Για τη σάλτσα αυγολέμονου χτυπάμε τα ασπράδια και τους κρόκους χωριστά σε ένα πιάτο. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια. Ρίχνουμε το ζωμό και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.